NASVETI

NOTRANJI OBLIKOVALCI – ZAKAJ JIH POTREBUJEMO?

Veliko notranjih oblikovalcev se zavzema za mnenje, da gre pri notranjem dizajnu za kreiranje doživetji, ki jih bo imel stanovalec znotraj svojega doma, še več, ustvarja okolje znotraj katerega živimo in vpliva na to kako se v lastnem domu počutimo. Notranje oblikovanje je projekt, ki definira funkcionalnost prostorov, kako bodo ti izgledali in vplivali na naša občutja. Pomembno je, da notranji oblikovalci, ki jih izberemo, poznajo naše potrebe, navade in življenjski stil, ter bodo pri oblikovanju notranjosti našega stanovanja ali hiše le to tudi upoštevali. To vpliva tudi na našo kreativnost, srečo in seveda dobro počutje.

3-jedilnica.png

NOTRANJI OBLIKOVALCI IN NJIHOVE VEŠČINE

Od začetka 20. stoletja, ko se je notranji dizajn začel razvijati pa do danes, se je ta veja močno spremenila. Tako morajo notranji oblikovalci obvladati veliko različnih veščin, če jih naštejemo le nekaj:

  • poznavanje barv, materialov, oblikovanje prostorov, trajnostni razvoj,
  • poznavanje različnih računalniških programov za oblikovanje, dizajniranje in pripravo za kasnejše delo,
  • gradbeni in varnostni predpisi, zdravstvena priporočila in še bi lahko naštevali.

ula_la_apartments-3.png

Notranji oblikovalci sodelujejo z vrsto različnih strokovnjakov na svojih področjih, kot so obrtniki, inženirji, arhitekti, prodajalci in izdelovalci pohištva, gradbeniki in dr.

Morajo imeti znanja z različnih področji, kot so: arhitektura, grafično oblikovanje, dekorativna umetnost, poznavanje materialov, pohištva in razsvetljave.

PRI NOTRANJEM DIZAJNU GRE NAJPREJ ZA VPRAŠANJE FUNKCIONALNOSTI

Foto-Adrijan-Pregelj-4854.png

Čeprav se zdi, da sama funkcionalnost močno omeji svobodo pri notranjem oblikovanju, pa jo mora imeti vsak notranji oblikovalec ves čas projekta v glavi “ali določena stvar deluje in je sama sebi namen”. Zamislite si, da greste v novo ali prenovljeno gledališče, ki je nad vse lepo dekorirano in smo nad lepoto navdušeni, a ko se usedemo na svoj sedež ugotovimo, da pogled na oder ni dober, ko pa se predstava začne ne razumemo in ne slišimo igralcev. Kmalu ugotovimo, da kljub dekorju dvorana ni bila oblikovanja in ne služi dobro svojemu namenu. Seveda, pa je kakšna stvar lahko postavljena v prostoru tudi zgolj dekoraciji.

SESTANEK V DESIGN STUDIU?

Photo-18-03-2021-17-47-26.jpg

Ključnega pomena, ko se odločate za najem notranjega oblikovalca, bodisi ob postavitvi novega doma ali pa prenovi starega je, da obiščete design studio, kjer lahko preverite pretekle projekte, se pogovorite o možnostih za vaš dom preverite stil, ki ga notranji oblikovalec največkrat uporablja, materiale in morda tudi vidite kakšne elemente.

Prav tako je zelo pomemben osebni stik, da vas lahko notranji oblikovalec začuti, prepozna vaše navade, način življenja, preživljanje prostega časa ter stil, ki vam je všeč.

Ne pozabite, dom je tam kjer se počutimo dobro, zato pametno premislite koga boste izbrali za kreiranje vašega doma.