Slide DOMOV PROJEKTI O NAS PROJEKTIRANJE OPREMLJANJE NA KLJUČ KONTAKT NASVETI

INTERIER JE SINONIM ZA DOBRO POČUTJE V LASTNEM DOMU

TRENDI NA PODROČJU NOTRANJEGA OBLIKOVANJA ZA LETO 2023

Trendi na področju notranjega oblikovanja za letošnje leto se obračajo k ohranjanju lepote bivanja na zemlji. Zdi se, da se je življenje ponovno postavilo na noge in meje med domom in delom niso več zabrisane. Trendi oblikovanja pa obravnavajo nastajajoče osebne in globalne skrbi. V leto smo vstopili z veliko negotovosti in previdnost bo tako večja tudi na področju notranjega oblikovanja.Kot pravi vodja notranje opreme pri mednarodni organizaciji za napovedovanje trendov WGSN Gemme Riberti »Torej, katerikoli izdelek ali prostor, s katerim se bomo ukvarjali, bo moral biti smiseln, da bo ponudil nekaj, kar presega zgolj predmet ali sobo.«

Če potrebujete navdih za letošnjo barvno kombinacijo smo za vas izbrali nekaj barvnih trendov s katerimi boste letos izstopali iz množice.

Pred odločitvijo o barvi, pa se odločite, kje bo vaše božično drevo letos postavljeno ter glede na to prilagodite okrasitev. V sodobnih in nevtralnih prostorih združite poudarjeno barvo s srebrno, s katero boste dodali kanček glamurja in prefinjenosti. Če pa ima vaš dom več podeželskega pridiha, okrepite rustikalni čar z izbiro tradicionalnega v nordijskem slogu z naravnimi lesenimi okraski, kjer prevladuje rdeča barva. Razmislite tudi, ali se boste odločili za naravno ali umetno smreko.

ZGODOVINA

Kot bi to poimenovalo znano družbeno omrežje Pinterest “hipstoric home trend”. Boomerji in generacija Z iščejo nove načine za vnos vintage in podedovanih kosov v svoje domove. “Udobje je tu ključnega pomena – pomiritev, domačnost in vidik dobrega počutja, kot je nasmeh, ko ga vidimo ali se ga dotaknemo,« pravi Riberti. Njena napoved, kako bomo letos staremu pohištvu vdahnili novo življenje? Puloverji. “To je eden glavnih trendov WGSN za leto 2023.” Utemeljuje, da lahko potrošniki s tekstilom in pleteninami po minimalni ceni oživijo staro pohištvo in opremo. Zamislite si to, kot bombardiranje preje, vendar v vašem domu. Se bo ta precej specifična napoved uresničila? Samo čas bo povedal.

PROZORNA

Če gre verjeti strokovnjakom, ki preučujejo Pinterest se bo eltos poleg čipke, tila, volančkov in bleščic v marsikaterem prostoru pojavil tudi kakšen transparenten element. Prosojni predmeti z zračnim in rahlo obarvanim dizajnom bodo v prostor vnesli gibanje, mislim pa prepustili, da tavajo med sanjami. Popularne naj bi začele biti tudi steklene opeke. Design Daddy (@mrphoenixgrey) v svojem najbolj všečkanem videoposnetku na platformi pravi, da bo osvetlitev iz alabastra naslednja velika stvar.

ROČNO OBLIKOVANE TEKSTURE

Tako kot nenehno zanimanje za trajnost tudi osredotočenost na ročno izdelane obrtne izdelke kaže na premik k oblikovanju z globalnim vplivom. Večina oblikovalcev pravi, da bodo letos veliko več sodelovali z rokodelci. “Ročno oblikovane teksture so ključnega pomena za obrtništvo,” najbolj je opaziti materiale, kot je glina. Oblikovalci za svoje izdelke vedno več uporabljajo tudi “papier-mâché”. Gre za tehniko recikliranja starega papirja v kombinaciji z lepilom. Je lahek, razmeroma dostopen in ne zahteva veliko porabe energije. Zato vidimo trgovce na drobno na velikih ulicah in blagovne znamke višjega cenovnega razreda, ki ga uporabljajo pri razsvetljavi in dekorju – pomislite na vaze, okvirje za ogledala in namizne svetilke, pa tudi pri pohištvu.

ZELENA BO PRAVA BARVA

Pričakujte, da boste povsod videli zeleno. Uredniki ELLE DECOR so opazili, da se travnata tla pojavljajo v domovih od Pariza do Woodstocka, medtem ko je bilo pohištvo v odtenkih listja na ogled na enem izmed velikih sejmov High Point Furniture Market. Ko govorimo o barvah zaznamo barve z imeni Green Smoke, Studio Green, Emerald pa je že nekaj let na prvem mestu zelene barvne lestvice, sledi mu sage.

MODEREN MAKSIMALIZEM

Maksimalistični »grandmilenijski« slog iz preteklih let ne gre nikamor, vendar bomo videli tudi več plastenja poenostavljenih kiparskih silhuet namesto potiskov in vzorcev. Medtem ko se od ostrega minimalizma odmikamo k bolj ekspresivnemu pristopu k notranjosti, bomo več govorili o prostorih, zgrajenih okoli dragocenih umetniških del in zbirateljskih predmetov. Pravzaprav oblikovalci strankam svetujejo, naj letos vlagajo v kiparstvo namesto v druge vrste umetnosti.

Vračamo se k maksimalizmu, pri razporejanju predmetov pa notranji oblikovalci uporabljajo vedno več predmetov, da ustvarijo večplasten občutek. Ne glede na to, ali jih združujejo po podobni barvi ali materialu, iščejo dopolnjujoče oblike z različnimi višinami, da ustvarijo kompozicije, ki delujejo ohlapno in vzbujajo znake življenja.

Pozdravljeni,
vas zanima več o notranjem oblikovanju?

Prijavite se na e-novice.

Pozdravljeni,
vas zanima več o notranjem oblikovanju?

Prijavite se na e-novice.