Slide DOMOV PROJEKTI O NAS PROJEKTIRANJE OPREMLJANJE NA KLJUČ KONTAKT NASVETI

VRT NA BALKONU? ZAKAJ PA NE.

Tudi vi živite v stanovanju, a imate neizmerno željo po vrtu. V nadaljevanju vam bomo predstavili nekaj pogojev in vprašanj, ki se porajajo – kako ustvariti sanjski vrt? 

1. Če živite v stanovanjski hiši ali stanovanju najprej preverite, ali hišni red to dovoljuje. Določena hišna pravila namreč na balkonih ne dovoljujejo nobenih rastlin na balkonu, spet druga so omejena zgolj na rože (saj bi ostala lahko privabila ptice ali škodljivce).

2. Preverite ali vaš balkon ali streha prenese dodatno težo polnih loncev zemlje. Zemlja in keramični lonci so težki, zato je včasih potrebno poseči po lažjih loncih, na primer iz plastike.

3. Katere rastline izbrati za gojenje? Za bujen vrt na vašem balkonu je najbolj pomembna pravilna izbira le-teh. Najbolj pomembno vprašanje je kako določena rastlina prenaša sonce in sončno svetlobo.

  • Je vaš balkon obrnjen proti jugu in ves dan prejema neposredno sončno svetlobo? Kaktusi, rože in zelenjava bodo prava izbira za vas, a pozor! Za bujno rast ne pozabite na obilno zalivanje.
  • Če je vaš balkon na severni strani in večji del dneva v senci (lahko tudi zaradi drugih stavb v okolici), izberite rastline, kot so: okrasne koprive, praprot, žlezava nedotika ali begonije. 
  • Listnata zelena zelenjava, kot na primer blitva, špinača in solata lahko prav tako zdržijo več kot pol dneva brez svetlobe. Prav tako velja za večino dišavnic. 
  • Zavedajte se, da zelenjava za dobro rast potrebuje med 6 in 8 ur sonca.

4. Je na vašem balkonu zelo vroče? Omislite si tropske rastline, kot so limonovec, bananovec ali kano. Mediteran boste imeli na lastnem balkonu. S pravo kombinacijo vrtnega pohištva pa bo balkon postal pravi paradiž.

5. Pomisliti morate tudi na to koliko prostora imate na voljo. Predlagamo vam, da si za začetek ne naložite ogromno dela in rastlin, a začnite postopoma. Začutiti morate koliko časa imate za vrtnarjenje. V majhnih prostorih lahko pomislite tudi na vertikalno vrtnarjenje, stenski prostor pa izkoristite za obešanje pol košaric in stenskih žepkov. 

6. Bi radi gojili zelenjavo? Verjetno je ne bo dovolj, da bi lahko zadovoljili vse vaše potrebe, pa vendar domača solata s češnjevim paradižnikom iz domačega balkona je nekaj najboljšega. Že občutek, da smo nekaj pridelali sami odtehta. In ne pozabite, zelenjava ljubi sonce in tudi vodo. Vrtnarjenje si lahko omislite v loncih, gajbicah za sadje, vertikalno v paletah, če pa vam prostor dopušča pa lahko tudi v visoki gredi.

7. Čas. Čeprav se zdi, da je majhen vrtiček na balkonu lahko vzdrževati, pa je pomembno, da ga redno zalivate,  občasno dodajate gnojila in odstranujejte suhe in odcvetele poganjke. Pri zelenjavi bodite pozorni na to, da jo redno pobirate in na ta način še dodatno spodbujate rast rastline. 

 

Oaza sredi mesta je res nekaj lepega. Zato vložite nekaj časa, ki se vam bo kasneje ob vročih poletnih večerih obrestoval. Ni lepšega, kot da se po napornem delavniku usedete na svoj balkon in uživate. 

Pozdravljeni,
vas zanima več o notranjem oblikovanju?

Prijavite se na e-novice.

Pozdravljeni,
vas zanima več o notranjem oblikovanju?

Prijavite se na e-novice.