Slide DOMOV PROJEKTI O NAS PROJEKTIRANJE OPREMLJANJE NA KLJUČ KONTAKT NASVETI

PRENOVA HIŠE: 15 NAJPOGOSTEJŠIH NAPAK

Prenova hiše je zapleten projekt in se ga ne smemo lotiti prehitro. Upoštevati moramo nenačrtovane stroške in izbrati prave osebe, ki nam bodo pri prenovi pomagale.

PRENOVA HIŠE BO BOLJ USPEŠNA, ČE SE IZOGNETE POGOSTIM NAPAKAM

Da bo vaša prenova hiše ali stanovanja uspešno izpeljana, izgonite se pogostim napakam.

 1. PODCENJEVANJE ČASA IN STROŠKOV

Ob prenovi hiše moramo biti vedno pozorni na to, da le tej namenimo dovolj časa. Ljudje smo velikokrat naravnani tako, da mislimo da bo vse narejeno čez noč, za cene pa nimamo ravno občutka. Nekako velja, da naši oceni časa in stroškov prištejemo 20% in dobili bomo približno realen čas in znesek. Če pa nam uspe pod tem pa si lahko le čestitamo.

 1. ZA PRENOVO SE ODLOČIMO PREHITRO

Velikokrat se za prenovo hiše ali stanovanja odločimo prehitro po vselitvi. Dodobra spoznajte vaš dom, dovolite si ga začutiti, spoznajte razporeditev hiše ali stanovanja, kje prihaja svetloba, koliko jo je, kaj ustreza rožam in podobno. 

 1. PRI PRENOVI NE BO ŠLO NIČ PO PLANU

Nikoli ne vemo kakšna napeljava se skriva pod steno ali ploščicami ali pa kako je speljan vodni odtok, v teh primerih, ko živite v starejši hiši ali stanovanju morate vedno vzeti v zakup, da stvari ne bodo šle po planih. 

 1. PONUDB NE IZBIRAJMO LE PO CENI, POZORNI BODIMO TUDI NA REFERENCE IN STIL POSAMEZNEGA NOTRANJEGA OBLIKOVALCA

Notranji oblikovalec je pogosto oseba, ki jo najamemo za pomoč pri prenovi. Ob poplavi ponudb moramo vedno gledati tudi na to kakšne reference določen notranji oblikovalec ima; kakšen je njegov stil in ali si je vzel čas, da nas na sestanku dodobra spozna, spozna naš življenski stil, želje, potrebe in način našega življenja. Včasih je morda nekdo z razlogom najcenejši in ima čas takoj (ni pa nujno).

 1. ZA PONUDBE SE POZANIMAJTE DOVOLJ ZGODAJ

Nič hudega, če vaš plan za prenovo še ni v fazi, ko imate razdelane vse podrobnosti. Bolje je, da se pri obrtnikih in notranjih oblikovalcih že prej pozanimate kakšni bodo okvirni stroški prenove. Velikokrat se namreč zgodi, da si vse že detajlno zamislite, na koncu pa ugotovite da je to izven vašega budžeta namenjenega prenovi.

 1. IZRISI TLORISOV PRENOVE SO VČASIH ZAPLETENI

Tlorisi prenove hiše ali stanovanja (ang. blueprint) so včasih lahko res zapleteni. Namesto, da se pretvarjate, da vse razumete bo veliko bolje če si pomagate kar z rumenim zaščitnim lepilnim trakom in si na tla svoje hiše ali stanovanja v realnih velikostih označite kje bi bilo kaj. Na ta način boste točno dobili občutek za prostorsko razporeditev po prenovi.

tloris hiše ali blueprint

 1. NE BOJTE SE VPRAŠATI

Pri prenovi se boste soočali z veliko vprašanj. Najdite odgovore na vse izmed njih. Naj vas ne bo strah vprašati strokovnjaka prav vsako vprašanje, ki vam roji po glavi. In ne, neumna vprašanja ne obstajajo!

 1.  NAREDITE ČASOVNICO

Zaradi kasnejših zapletov si naredite časovnico in se pogovorite z izvajalci do kdaj morajo biti določene stvari in materiali kupljeni. Poleg tega pa vam bo tako tudi lažje, saj boste vedeli do kdaj se morate odločiti na primer za barvo ploščic.

 1. RAZMIŠLJAJTE “OUT OF THE BOX”, DOBESEDNO

Lepo je pomisliti na nove ploščice in masažno kad v kopalnici ali na drugo barvo parketa v dnevni sobi. A ko pomislite na prenovo, najprej pomislite na zunanjost vaše hiše. Lična notranjost vam ne bo veliko pomagala, če so okna dotrajana in ne tesnijo, kot bi morala ali pa če vam pušča streha. Če razmišljate ali bi najprej prenovili notranjost ali zunanjost, se vedno odločite najprej za zunanjost.

zunanjost hiše

 1. NOTRANJOSTI NE “POMETITE POD PREPROGO”

Ravno nasprotje prejšnje točke je, da notranjosti ne posvečamo veliko pozornosti. Star po možnosti strgan kavč sredi dnevne sobe ne izgleda prav nič lepo. Če bi si želeli povečati vrednost vaše bivalne enote in v svojem domu še bolj uživali, pomislite tudi na to.

 1. KAMEN NA KAMEN PALAČA

Odlično je, da ste pri prenovi zagnani. A naši možgani bodo delovali drugače če se bomo lotevali košček po košček. Bolj bomo fokusirani, dobili pa bomo tudi več idej. Tako se na primer najprej lotite spalnice, ko bo ta končana pa nadaljujte s kopalnico.

 1. NE ZANEMARJAJTE KVALITETE ZARADI DENARJA

Ob nakupu novega pohištva, vrat, pip in še bi lahko naštevali, vedno razmišljajte, da do to stvari, ki jih kupujete za daljši rok in ki jih uporabljate prav vsak dan. Zato raje namenite kakšen evro več, saj boste s tem pridobili na kakovosti opreme. Na drugi strani pa lahko ob nakupu dekorativnih artiklov, kot so na primer okrasne blazine kakšen evro privarčujete.

 1. MERE NAJ BODO VAŠ SPREMLJEVALEC

Ko boste vedeli mere za nov kauč, mizo in druge elemente, ga imejte vedno shranjenega pri sebi. Nikoli ne veste, kdaj boste naleteli na kavč ravno v odtenku ki ga iščete.

In ko smo ravno pri merah, vedno bodite pozorni, da boste izbirali elemente, ki jih boste lahko spravili čez vaša vhodna vrata.

 1. SHRANITE VSO DOKUMENTACIJO IN RAČUNE

Organizirajte si mapo z napisom “projekt prenova hiše” z letnico, kjer boste shranili vse račune, pogodbe, navodila za uporabo ali sestavljanje pohištvenih elementov. To vam bo prav prišlo, če se boste odločili za prodajo vašega stanovanja ali hiše.

prenova stanovanja

 1. ZA NOTRANJE OPREMLJANJE SI OMISLIMO NOTRANJEGA OBLIKOVALCA

Velikokrat smo sami svoj mojster in mislimo, da imamo najboljše ideje le mi. Pa vendar, pomislimo na to, da ob prenovi sodelujemo tudi z notranjim obiskovalcem. Z njim bomo lahko dobili nove ideje in poglede, na katere sami ne bi nikoli pomislili.

Avtor: PJ Agency

Pozdravljeni,
vas zanima več o notranjem oblikovanju?

Prijavite se na e-novice.

Pozdravljeni,
vas zanima več o notranjem oblikovanju?

Prijavite se na e-novice.